Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szerezz még több látogatót ingyen! - Keresőoptimalizálási trükkök 3.

2012.08.16

SEOBármilyen hihetetlen, az eOldal rendszerében minden adott ahhoz, hogy több látogatód legyen. Egyik kedves ügyfelünk fogalmazta meg jól: nem érti, miért kérnek el sok pénzt cégek, tanácsadók azért, hogy a keresőoptimalizálást (SEO-t) elvégezzék, mikor az eOldal ebben minden segítséget megad. Lássuk, melyek a segítséget nyújtó eszközeink!

Az alapok

Ahhoz, hogy a Google és egyéb keresők rátaláljanak a weboldaladra, amikor egy potenciális látogató az általad is megosztott, közzétett tartalmakat keresi, ahhoz pár olyan dologra kell figyelned, melyről korábban már írtunk:

Ezen felül azonban van még egy-két olyan pofonegyszerű apróság, mely egyszerűen megoldható az eOldal segítségével!

A kulcs a kulcsszó

A weboldalak kódokból állnak, melyek nem látható tartalmakat is hordoznak magukban. Ezeket a rejtett tartalmakat is figyelik a keresők. Hasonlítsuk ezeket az emberi gesztusokhoz; nem nagyon figyelünk rájuk, de mégis fontos a szerepük a kommunikációban, ez alapján akár szimpatikussá vagy ellenszenvessé is válhat az, aki hozzánk beszél. A weboldalad is sok mindent elárul, de nem csak a kinézete és az általa kimondott szavak a fontosak, hanem a mögötte lévő gesztusok is. Ezeket a HTML weboldalak rejtett kulcsszavakkal (keywords) és rejtett leírásokkal (description) "pótolják". Ezek az úgynevezett Meta adatok (Meta tags), , melyekből több is van, de egyelőre foglalkozzunk csak az említett kettővel.

A keresők számára nem ez a legfontosabb paraméter, azonban helyes használatuk segíti az előrébb jutást a találati listákban. Csodát ne várjunk, de tanuljuk meg a használatát!

Hogyan adható meg a weboldaladnak a rejtett kulcsszavak és leírások?

Talán emlékszel rá, mikor a saját eOldalad regisztráltad, találkozhattál a Beállítás varázsló második lépésével, mely így néz ki.

A Beállítás varázsló 2. lépése

Itt három paramétert adhatunk meg:

  1. Kategória: a katalogus.eoldal.hu keresőnk találataiban sok szerepe van az itt megadott értéknek.
  2. Oldal leírása: <description> Egy rövid, maximum egy-két mondatos leírása a weboldaladnak, vagy annak a lapnak, melyben ez szerepel. Ne essünk túlzásokba, a példánknál maradva a túl sok gesztus nem szimpatikus senkinek; a keresők "átsiklanak" csak a hosszú és oda nem illő leírások felett.
  3. Kulcsszavak: <keywords> Maximum 10-20 kulcsszó vesszővel elválasztva. Soha ne adj meg többet, és tényleg csak azokat a kulcsszavakat add meg itt, melyek alapján az általad fontos látogatók szerinted megtalálhatnak.

Utólag ezt a menüt az alábbi útvonalon át érheted el:

A Meta adatok módosítása utólag

A fenti Meta adatok így jelennek meg ebben a példaoldal HTML kódjában elrejtve:

Meta adatok a HTML kódban

Hogyan adhatok meg oldalanként más-más Meta adatokat?

Lehetőséged van arra is, hogy egy-egy új bejegyzésnek más-más Meta adat feltöltést adj. Így sikeresebben, jobban tudod pozicionálni tartalmaidat. Hogyan lehetséges ez?

Amikor létrehozol vagy szerkesztesz egy bejegyzést vagy egy menüpont aloldalt, akkor keresd a "RÉSZLETES BEÁLLÍTÁSOK" menüt a jobb szélen, majd nyisd meg:

Kattints a képen látható menüre!

A lenyíló rejtett menüben megjelennek azok a mezők, melyekről eddig szó esett. A sárga buborékban lévő kérdőjelekre állva az egérmutatóval segítő leírást kapsz, így nem kell újra és újra visszajönnöd ehhez a bejegyzéshez, hogy mi micsoda.

A Meta adatok szerkesztése aloldal esetén

Van még pár új mező, melyről nem esett szó. Ezek kitöltése nem fontos, ne módosítsd. De azért szót ejtünk róluk:

  • Internetcím: Az internetcímet másképp URL-nek vagy Uniform Resource Locator-nak is nevezik. Egy publikált weboldalon belül az egyes oldalaknak saját internetcímük van. pl. http://www.webcimed.hu/aloldal_cime
  • TITLE: Ez a cím jelenik meg a böngésződ fejlécében (bal felső sarkában), egyúttal az internetes keresők találatainál is.

Próbáld ki ingyenes tanácsainkat! Csak nyerhetsz vele!

Semmit sem vesztesz, ha kipróbálod a fenti javaslatainkat. Arra figyelj, hogy a keresők a régi tartalmaid Meta adat módosításait nem azonnal, hanem pár nap elteltével felejtik el a régi beállításokat. Az új bejegyzések esetén gyorsabb lesz az átfutás, hiszen új az anyag. Persze, csodák nincsenek, egy konkurens, jól bejáratott, a keresőkre már régóta jól optimalizált oldalt nem fogunk leelőzni a Google keresőjében elsőre. Azonban előrébb tudunk jutni a keresési találatokban, ha használjuk azokat az eszközöket, melyek adottak, hiszen az eOldal beépített keresőoptimalizálási eszközökkel rendelkezik.

Kérdéseiddel, vagy saját hasonló területen szerzett eOldalas sikereiddel fordulj hozzánk bizalommal az alábbi helyek valamelyikén:

 

Értesülj a legfrissebb híreinkről e-mailben!

A Hírlevél feliratkozáshoz add meg az e-mailcímed, és a törvényi előírások miatt a neved is. Segítséged köszönjük!

Naptár
<< régebbi Március / 2020 újabb >>

 

 

| RSS | Webszelet (WebSlice) | Nyomtatás | Frissítve: 2020.03.23 | Fel ↑